Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Και εγένετο geocaching

Μερικές φορές εξίσου ενδιαφέρον με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο blog, έχουν και οι «παράπλευρες» δραστηριότητες που αφορούν τις φωτογραφίες, τη καταγραφή  των στιγμάτων και την ανασκόπηση των διαδρομών αλλά και η ψηφιακή τοποθέτηση φωτογραφιών σε Ιντερνετικούς χάρτες.

Ψάχνοντας λοιπόν για το geotagging, δηλαδή το ψηφιακό μαρκάρισμα φωτογραφιών με συντεταγμένες ώστε να μπορείς να τις βάλεις στο google maps, έπεσα πάνω στο… geocaching.
Τι είναι το geocaching λοιπόν? Σκέψου ένα από τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια : το Κυνήγι του Θησαυρού. Μια σειρά από γρίφους που η λύση του ενός οδηγούσε σε επόμενο γρίφο μέχρι ο τελικός να αποκαλύψει το «Θησαυρό». Κάτι παρόμοιο είναι το geocaching μόνο που αντί για κρυμμένους γρίφους  οι «Θυσαυροκυνηγοί» χρησιμοποιούν GPS και στο τελικό «Θησαυρό» δε φτάνεις λύνοντας αινίγματα αλλά βρίσκοντας τη τοποθεσία από συντεταγμένες που έχεις βρει από το Internet.   

Ο «Θησαυρός» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία κωδικοποιημένη κρύπτη (cache), ένα σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται κρυμμένο κάποιο δοχείο ανεξαρτήτου μεγέθους που περιέχει οδηγίες για το παιχνίδι, ένα logbook για να καταγραφεί η εύρεση, ένα στυλό ή μολύβι αν χωράει στο δοχείο και ένα μικρό αντικείμενο για να το πάρει ως αναμνηστικό όποιος βρει τη κρύπτη που θα πρέπει όμως να  επίσης να αφήσει κάτι ως αναμνηστικό δώρο για τον επόμενο.
Παράδειγμα Κρύπτης
Το  geocaching έχει τους δικούς του κανόνες (π.χ Αφήνω τη κρύπτη στη κατάσταση που τη βρήκα, ή παίρνω δώρο αφήνω δώρο), τη δική του ορολογία (π.χ FtF=First to Find ή Muggles= Οι μη ασχολούμενοι με το geocaching), τα δικά του εργαλεία ή αντικείμενα (π.χ συσκευές GPS ή travelbugs) και βέβαια τις δικές του σελίδες στο internet   (π.χ www.geocaching.com ή  www.geocaching.gr.) κτλ.
www.geocaching.com
 Έτσι λοιπόν αφού διαπιστώσαμε ότι στη περιοχή μας υπήρχε σχετικά κοντά μας μία κρύπτη με κωδικό GC2NHAN, τι πιο φυσικό να «άρουμε τα ιμάτια μας» και να πάμε να τη βρούμε. Μεγάλη Παρασκευή λοιπόν και αφού ο Σάββας είχε ολοκληρώσει νωρίτερα κάποιες δουλειές δώσαμε ραντεβού στις  7¨00 το πρωί στην αλάνα δίπλα στο Νέστο στη Γαλάνη.
Νέστος το πρωί
 Σύμφωνα με τα στοιχεία μας η κρύπτη Nestos River βρίσκεται στο στίγμα Ν 41.09705 Ε 24.75247 όχι μακριά από το σημείο που βρισκόμασταν, πάνω στο μονοπάτι του Νέστου. Καθόλου δύσκολη περίπτωση και καθόλου άσχημα για τη πρώτη φορά που θα ασχολούμασταν. 

Πραγματικά με οδηγό τα στοιχεία από το www.geocaching.com και πλοηγό το GPS του Σάββα δεν αργήσαμε να βρεθούμε στο σημείο και ούτε αργήσαμε να βρούμε τη κρύπτη. Για να μη χαλάσω τη χαρά του geocaching δε θα αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες για τη τοποθεσία της.
Προς τη κρύπτη
 Το δοχείο είναι μια μικρή θήκη φωτογραφικού film. Δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από το logbook και τις οδηγίες . Με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι ήμασταν FTF δηλαδή First To Find.  Χρησιμοποιήσαμε ένα δικό μας στυλό αφού ξέραμε ότι δεν υπάρχει στη κρύπτη, υπογράψαμε στο ημερολόγιο, ξανατυλίξαμε τα χαρτιά, βάλαμε και ένα αναμνηστικό κομπολογάκι μέσα,  κλείσαμε το καπάκι και ξαναβάλαμε το δοχείο στη κρύπτη για τον επόμενο cacher όπως ορίζουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Α! βγάλαμε και μερικές φωτογραφίες αλλιώς τι θα έβαζα στο blog.
LogBook
 Aφού λοιπόν το πρώτο κυνήγι στέφθηκε με επιτυχία προγραμματίζουμε το 2ο με σκοπό να βρούμε και τις 5 κρύπτες που υπάρχουν εδώ γύρω (σε ακτίνα 30 χλμ)   αλλά και να δημιουργήσουμε δικές μας κρύπτες για βάλουμε τη περιοχή για τα καλά στο χάρτη των geocachers

Οσοι πιστοί προσέλθετε...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου