Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Νυμφό...κρύπτες Σαλονικίες


8/12/12


Κι άλλος παραπλανητικός τίτλος. Τι νομίζατε δηλαδή. Τι κάναμε το blog? Εξ όλης και προώλης? American bar το κάναμε? Εδώ είχαμε 4 geocaching found  στην Ιταλία  , στην Ελλάδα δε θα είχαμε?

Μια οικογενειακή λοιπόν βόλτα στη Θεσσαλονίκη στάθηκε η αφορμή για ένα geocaching weekend έστω και για λίγο. Βλέπεις η ευρύτερη περιοχή της συμπρωτεύουσας φιλοξενεί πλήθος κρυπτών και όποιος θέλει μπορεί να περάσει ατελείωτες ώρες κυνηγώντας τες.  

Η πρώτη κρύπτη βρίσκεται καθ οδόν.  Περίπου 160 χιλιόμετρα από Ξάνθη και φτάνοντας προς το τέλος της λίμνης Βόλβης, αφήνεις την Εγνατία και παίρνεις την επαρχιακή οδό Λαγκαδά – Μικρής Βόλβης. Όταν πλησιάζεις  θα δεις  τις  μεγάλες πράσινες πινακίδες πριν την έξοδο. Είναι εκείνο το κομμάτι του δρόμου που χρησιμοποιούσαμε όλοι όταν κατευθυνόμασταν προς Θεσσαλονίκη τη περίοδο που κατασκευαζόταν η Εγνατία.


Η έξοδος σε βγάζει καρφί απέναντι από τη λίμνη και στρίβεις δεξιά. Αφού μετά από 5 λεπτά περνάς το ομώνυμο χωριό με το περίεργο και μυστηριώδες όνομα  σε 1 χιλιόμετρο φτάνεις στις … Νυμφόπετρες. Ένα πάρκο με ένα φανταστικό σχηματισμό όρθιων βράχων που δημιουργεί ένα ξεχωριστό μοναδικό τοπίο. Κάτι σαν τους βράχους των  Μετεώρων σε μικρογραφία που όμως έχουν τη δική τους ταυτότητα  και υπόσταση. Επιστημονικά το φαινόμενο εξηγείται απόλυτα  αλλά  ένα τέτοιο πραγματικά μυστηριώδες μέρος κάνει τη φαντασία να οργιάζει και δε θα μπορούσε να μην έχει και τον δικό του θρύλο. Τον ματωμένο γάμο, τη νυφική πομπή και τη μητέρα της νύφης που καταράστηκε τους καλεσμένους που πέτρωσαν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ 
.
Αυτό το επιβλητικό τοπίο λοιπόν εκτός από τις μυστηριώδεις Νυμφόπετρες κρύβει και τη κρύπτη GC1BDZ9 . Το GPS με έφερε μέσα στο πάρκο και κοντά στη βόρια  περίφραξη αλλά από κει και πέρα ήταν δική μου δουλειά. Δική μου και της Χριστίνας που βρήκε την ευκαιρία να σκαρφαλώσει , ψάχνοντας δήθεν, στους βράχους. Το hint ήταν εύγλωττο.  Η κρύπτη βρισκόταν κάπου ψηλά. Έτσι λοιπόν θεωρώντας ότι τίποτα πιο ψηλά από τη κορυφή άρχισα να σκαρφαλώνω και εγώ σε όλους τους βορινούς και κοντά στη περίφραξη βράχους. Πλήρης απογοήτευση που τα οποιαδήποτε ευρήματα δεν είχαν καμία σχέση με τη κρύπτη. Κοίταζα μια το gps μια το hint και μια τις περιγραφές. Δεν ήταν δυνατόν να την έχουν βρει ένα σωρό κόσμος αλλά όχι εγώ! Τι στο καλό χάθηκε?

Ξαναμελέτησα το hint. “Περίπου 2 ½ μέτρα από το έδαφος”. Μα βέβαια, δε μιλάει για κορυφή, όλες οι κορυφές έχουν μεγαλύτερο ύψος. Σήκωσα λίγο το βλέμμα. Δεν ήταν δυνατόν. Φώς φανάρι. Στο πλάι του βράχου καρφωμένη μία πέτρα που δεν ταίριαζε και πολύ στο χρώμα με τον υπόλοιπο βράχο. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν κάτι που πρόσεχες αμέσως κι όμως ήταν τόσο απλό. Αυτή τη φορά δε μπορούσα να έχω κάνει λάθος.  Κρατήθηκα από το διπλανό δέντρο και σκαρφάλωσα λιγάκι. Άπλωσα το χέρι, τράβηξα τη πέτρα και η GC1BDZ9 αποκαλύφθηκε μπροστά μου. 

Σε ένα πλαστικό σακουλάκι το logbook και κάποια trading items, ενθύμια για τους finders. Υπέγραψα το log και ανάμεσα στο ποδοσφαιριστή και στη κίτρινη χαμογελαστή φατσούλα διάλεξα τον smiley για trading αφήνοντας στη θέση του ένα πορτοκαλί ιππόκαμπο. 
 








Το κρύο και το ψιλόβροχο δεν άφηνε περιθώρια για να μείνουμε περισσότερο στη περιοχή και για αυτό δεν έχω και πολλές φωτογραφίες. Και ο λόγος που δε φωτογράφησα τη κρύπτη αν και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ψηλό και επιβλητικό βράχο είναι  ο σεβασμός προς την επιθυμία του ιδιοκτήτη Olimpos «Please don't spoiler the cache with a photo.» Άσε που νομίζω ότι ήδη είπα πάρα πολλά και έχω κάνει την ανεύρεση της κρύπτης λιγάκι πιο εύκολη.  ΚΡΥΠΤΗ GC1BDZ9 FOUND.

Την επόμενη μέρα, πρωί πρωί Κυριακής πήγα για … supermarket

H geocacher Birdinghunt aka Nancy (μη μου πείτε δε ξέρετε τι σημαίνει το aka) είχε μια πολύ ωραία ιδέα. Να δημιουργήσει μία σειρά από κρύπτες σε supermarkets  parking Θεσσαλονίκη που πολύ απλά την ονόμασε Supermarket Series. Επέλεξε λοιπόν κάποια από τα πολλά που βρίσκονται στη πόλη και βρήκε διάφορα σημεία για αν κρύψει τους θησαυρούς της. Αν κρίνω από τις 2 που βρήκα,  η birdingnut προετοίμασε με φροντίδα τις κρύπτες κολλώντας σε όμορφα μεταλλικά κουτάκια από Αμερικάνικες μέντες τους μαγνήτες με σιλικόνη. Η οι κρύπτες μου άρεσαν τόσο πολύ που αν υπήρχε η δυνατότητα θα έπαιρνα τις ίδιες και όχι το όποιο περιεχόμενο. 


Καθώς κινούμουν προς τη περιοχή του αεροδρομίου επέλεξα τις 2 κρύπτες που ήταν πιο κοντά. Στα 3 περίπου χιλιόμετρα ήταν η GC425KT Supermarket Series #6. Οι οδηγίες της birdingnut ήταν καθοριστικές. Θα ήταν περίεργο να ψάχνω για μία κρύπτη σε ένα πολυσύχναστο parking με τόσους muggles τριγύρω, οπότε κατά τις 7 το πρωί της Κυριακής ήταν ιδανική στιγμή. Δε δυσκολεύτηκα να παρκάρω (αλλοίμονο όλο το  parking δικό μου τέτοια ώρα ) σχεδόν δίπλα στη κρύπτη. Κοίταξα τα πιθανά μέρη και αφού δε βρήκα τίποτα συμβουλεύτηκα τις περιγραφές και το hint. Μία λέξη. Αυτό ήταν. Αφού επρόκειτο για μία μαγνητική τελικά κρύπτη δε θα μπορούσε να είναι κάπου αλλού εκτός από κάτι μεταλλικό. Δεν άργησα να τη βρω. Είναι ένα σημείο που αν κρίνω από τα σκουπίδια μέσα του,  το έχει επισκεφτεί πολύ κόσμος. Αλλά τη κρύπτη δεν την έχει πάρει χαμπάρι ούτε ακόμα και αυτός που τα μαζεύει. Ακόμα και αυτό συνεισφέρει στη μαγεία του geocaching. Η κρύπτη να είναι μπροστά σου και να μη τη παίρνεις χαμπάρι αν δεν είσαι σχετικός. 


Το πράσινο μεταλλικό κουτάκι δεν περιείχε κάτι για trading οπότε απλά υπέγραψα στο logbook και έφυγα. GC425KT Found.

2 χιλίομετρα πιο κάτω, σε άλλο parking,  η  Supermarket Series #7 GC427XG  . Μία πραγματικά κολπαδόρα κρύπτη. Οι περιγραφή σε οδηγούσε σε ένα σημείο με κάτι «poles». Η λέξη «pole» μπορεί να μεταφραστεί σαν παλούκι, κοντάρι, κολώνα, ιστός κτλ το πιασες το νόημα!!! Και η κρύπτη θα ήταν στο πρώτο από αυτά. Να έχω κάνει άνω κάτω αυτό που εγώ θεώρησα σαν 1ο pole, είχε και κάτι λάσπες ε! ένα ψιλοχάλι το έγινα. 

Όταν δε βρίσκεις μία κρύπτη, πριν τα παρατήσεις, αν έχεις τη δυνατότητα, διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις τις οδηγίες, το hint, και τα records άλλων επισκεπτών μπας και βρείςκάποιο στοιχείο παραπάνω. Κάποιες αναφορές περί εύκολης εύρεσης σου τη σπάνε αλλά και σε πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Και είχα πεισμώσει γιατί αν εύρισκα αυτή τη κρύπτη θα ήμουν FTF δηλαδή First To Find. Οπότε λάσπες ξελάσπες δεν υπήρχε περίπτωση. Δε θα εφευγα σαν NF (Not Found).

Μελετώντας λοιπόν τη σελίδα της κρύπτης στο www.geocaching.com από το κινητό βρήκα αυτό που χρειαζόμουν. Το χρώμα. Από κει και πέρα ήταν εύκολο. Απέκλισα όλα τα poles με διαφορετικό χρώμα από αυτό της περιγραφής και με μία στροφή γύρω από τον πρώτο υποψήφιο, σε μία εγκοπή, νάτο η κρύπτη!!!  Και πάλι ο μαγνήτης κολλημένος με σιλικόνη πάνω στο μεταλλικό κουτάκι από μέντες, και πάλι προσεχτική κατασκευή.


 Και μία έκπληξη. Μέσα στη κρύπτη εκτός από το log υπήρχε και ένα pathtag. Τα pathtags είναι αριθμημένες «κονκάρδες» να τις πω,  που σχεδιάζουν οι geocachers  γράφοντας επάνω το όνομά τους ή ότι άλλο στοιχείο θέλουν μαζί με κάποιο σχέδιο και τα τοποθετούν στα κρύπτες τους. Κάθε pathtag έχει ένα σειριακό αριθμό και όποιος το βρει θα πρέπει να το δηλώσει στη σελίδα www.pathtags.com. Ο geocacher  μπορεί να κρατήσει το pathtag σαν ενθύμιο, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αφήσει κάποιο αντικείμενο για trading, και μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρη συλλογή από δαύτα.Παρ’ όλα αυτά εγώ άφησα ένα λουράκι για κλειδιά και έτσι πήρα το pathtag της burdingnut με ήσυχη τη συνείδησή μου. 









 



Η πλάκα είναι ότι επειδή άργησα να καταγράψω στη σελίδα της κρύπτης το found κάποιος άλλος geocacher την ίδια μέρα αλλά αργότερα, βρήκε τη κρύπτη και με παράπονο έγραψε το πρώτο recording «Είχα στο μυαλό μου να είμαι ο FTF αλλά κάποιος άλλος βρήκε τη κρύπτη νωρίτερα σήμερα». Sorry pal. Ελπίζω να σου άρεσε το key chain.  Παρ’ όλα αυτά ο hrt.Alex ( ο συνάδελφος geocacher) έχει το πρώτο log στο site καθώς εγώ logara 2 μέρες μετά.   GC427XG Found.

Η τελευταία κρύπτη ήταν μια μικρή περιπέτεια και μια μικρή απογοήτευση. Ο gadragon και η xanthippi διάλεξαν ένα πανέμορφο μέρος σε μία μαρίνα στη Καλαμαριά  για να βάλουν τη κρύπτη τους GC2RA9Z Little church in the sea! Μάλιστα μέσα στο κρύο έκανε προπόνηση ένας ναυτικός όμιλος της περιοχής και ήταν πολύ ωραία η εικόνα με τα μικρά ιστιοφόρα σκαφάκια να πηγαινοέρχονται μέσα στη μαρίνα. 

Η κρύπτη βρίσκεται σε μια εκκλησία του Αγίου Νικόλαου, ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα.  Προς το νότο βλέπεις μεγάλα δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία που περιμένουν τη σειρά τους για να μπούν στο λιμάνι και απέναντι βλέπεις όλη τη Θεσσαλονίκη πέρα ως πέρα. Εντάξει η φωτογραφία την αδικεί.

 

 

 

 

 

Και πάλι έπεσε πολύ μελέτη. Με τη Χριστίνα ψάχναμε για σκαλάκια και ανασηκώναμε οτιδήποτε μας φαινόταν πιθανόν να κρύβει το θησαυρό. Το πρόβλημα ήταν ότι οι βράχοι που αποτελούσαν το θεμέλιο της εκκλησίτσας είχαν πολλά πιθανά σημεία για αυτό. Ο δυνατός αέρας, η βροχή και το κύμα δε διευκόλυναν τη κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα. Μπήκαμε, βγήκαμε, ψάχναμε τα σκαλοπατάκαι της εκκλησίας, της μικρής  αυλής, στους βράχους, στα τσιμέντα. Η νεωκόρος μας κοίταζε με μισό μάτι.


Τέλος πάντων να μη τα πολυλογώ μέσα σε μία εγκοπή κάποιου βράχου, πίσω από μία πέτρα μια πλαστική σακούλα. Η θάλασσα είχε φέρει αρκετές σακούλες και άλλα πλαστικά (πολιτισμός βλέπεις) στους βράχους οπότε αν η συγκεκριμένη σακούλα δεν ήταν καλυμμένη με τη πέτρα δε θα μου κινούσε το ενδιαφέρον. Η σακούλα περιείχε ένα πλαστικό κουτί το οποίο δυστυχώς αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλο για τα περιεχόμενα της κρύπτης. Οι ιδιοκτήτες εκτός από το logbook είχαν βάλει και τις επεξηγήσεις σχετικά με το geocaching καθώς και ένα μεταλλικό πιαστράκι και ένα μεταλλικό συνδετήρα.. Όπως όμως είπα το πλαστικό κουτί δεν ήταν κατάλληλο για τη συγκεκριμένη κρύπτη καθώς δεν εμπόδισε το θαλασσινό νερό να κάνει χάλια όλα τα χάρτινα περιεχόμενα και να σκουριάσει τα μεταλλικά. 

Δεν ήταν δυνατόν να γράψω στο logbook εκτός και αν ήθελα να το σκίσω. Το ξεδίπλωσα προσεχτικά για μία φωτογραφία αφού αυτή η φωτογραφία μου θα ήταν και η απόδειξη για το found. Έκλεισα το κουτί και το ξανατύλιξα όσο πιο καλά μπορούσα. Δεν υπήρχε περίπτωση να το προστατεύω περισσότερο αλλά ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω. Φεύγοντας είδα το βλέμα της νεωκόρου να μας κοιτάει με ανακούφιση αλλά και με απορία.

Στο logarisma δεν καταγράφηκα σαν found αλλά σαν «Needs Maintenance». Αυτός είναι ένας τρόπος για αν δηλώσεις στον ιδιοκτήτη ότι η κρύπτη του χρειάζεται συντήρηση.
GC2RA9Z Found

Μέχρι την επόμενη φορά καλές διαδρομές και καλά findings.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου